4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Πυρηνική Eνέργεια: Συμφωνία με το Διάβολο

MEΣA σε λίγες μόνο, γεμάτες αγωνία ώρες, όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούσαν την Eυρώπη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. H απειλή μιας μείζονος οικολογικής καταστροφής και ο διαγραφόμενος κίνδυνος για την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά απ’ τον αντιδραστήρα του Tσερνομπίλ, έκαναν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του κινδύνου, που περιέχει η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Aκόμα και η απειλή του πυρηνικού πολέμου πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς, οι απλοί άνθρωποι κατάλαβαν, ότι δεν είναι απαραίτητο να πατηθούν τα κουμπιά των MX, των SS20 και των Kρουζ για να καταστραφεί ο πλανήτης! Aρκεί ένα ανθρώπινο λάθος ή μια μηχανική βλάβη σ’ έναν αντιδραστήρα για ν’ απελευθερωθούν οι δυνάμεις του Σύμπαντος (γιατί περί αυτών πρόκειται) με πραγματικά απρόβλεπτες συνέπειες.
Όπως σωστά προειδοποίησαν οι επιστήμονες σ’ όλο τον κόσμο, οι δυνάμεις αυτές δεν αναγνωρίζουν εθνικά σύνορα κι αδιαφορούν βαθύτατα για τα κοινωνικά συστήματα. Tο ραδιενεργό «νέφος» του Tσερνομπίλ θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από την Iταλία, τη Γαλλία, τη Δυτική Γερμανία ή τη Bουλγαρία. Θα μπορούσε ακόμα να έχει ξεκινήσει απ’ το Aκούγιου μια τουρκική πόλη στις ακτές της Mεσογείου κοντά στη Σελεύκεια όπως θα δούμε παρακάτω.
Σαν τεχνικό περιοδικό, που πασχίζει για τη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση θεωρούμε χρέος να πούμε λίγα πράγματα για τον τεράστιο κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τ’ αυτοκίνητα (που θα είναι άχρηστα αν προσβληθούμε από ραδιενέργεια). Παράλληλα όμως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να παρουσιάσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα και όπως προβλέπεται να είναι στο μέλλον και όχι όπως θα ευχόμαστε να είναι. Tο πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε δεν επιτρέπεται να οδηγεί κανείς τον κόσμο σε λαθεμένα συμπεράσματα. Tο ανθρώπινο λάθος ήταν υπεύθυνο για την παραλίγο καταστροφή στον αντιδραστήρα του Θρι Mάιλ ¶ιλαντ το 1979, κάποια αστοχία υλικού (αν πιστέψουμε τους σοβιετικούς) και η παλιά τεχνολογία (αν δεχτούμε την άποψη των δυτικών επιστημόνων) για την καταστροφή του Tσερνομπίλ. O συνδυασμός των δύο αποτέλεσε την αιτία για δεκάδες μικρά και μεγάλα συμβάντα (που δεν είναι όλα γνωστά) στους 380 περίπου πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Mετά απ’ όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να καταδικάσει κανείς, όπως έκαναν εκατομμύρια άνθρωποι στη γη, τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, να ζητήσει το κλείσιμο των 380 αντιδραστήρων και το πάγωμα των σχεδίων για κατασκευή νέων μονάδων.
Tο ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η θέση και πόση σχέση έχει με τη σημερινή και μελλοντική πραγματικότητα. Θα προσπαθήσουμε ν’ απαντήσουμε στα δυο ερωτήματα χρησιμοποιώντας ένα υποθετικό, αλλά συνάμα πραγματικό σενάριο.
Πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε συμβεί το ατύχημα στο Tσερνομπίλ; Mα όπως ακριβώς τα περιγράφουν οι εκθέσεις του Διεθνούς Oργανισμού Aτομικής Eνέργειας. Oι ήδη υπάρχοντες αντιδραστήρες θα συνέχιζαν να λειτουργούν και άλλοι θα βρίσκονταν στο στάδιο της κατασκευής (ή και διακοπής της λειτουργίας τους όπως για παράδειγμα στην Aυστρία) ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε χώρα και τις πιέσεις που δέχεται από το αντιπυρηνικό κίνημα. Kανείς, εκτός απ’ τους επιστήμονες και τους πραγματικά ενημερωμένους πολίτες, δε θα είχε αντιληφθεί τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα απ’ τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Aς δούμε λοιπόν πώς διαγράφεται η κατάσταση μετά το Tσερνομπίλ.
Πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η γειτονική Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσαν, ότι αναστέλλουν τα πυρηνικά τους προγράμματα, άλλες ότι τα «επανεξετάζουν», μερικές - μεταξύ των οποίων η Tουρκία και η Λιβύη, ότι προχωρούν στην εγκατάσταση των πρώτων πυρηνικών αντιδραστήρων και άλλες (όπως η Kίνα, οι HΠA, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Bουλγαρία, η Tσεχοσλοβακία και η ίδια η Σοβιετική Ένωση) ότι δεν έχουν την πρόθεση να τα αναστείλουν.
Γνωστή είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Σοβιετικής Ένωσης που είπε ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το «θάψιμο» του κατεστραμμένου αντιδραστήρα, θα τεθούν σε λειτουργία οι άλλες τρεις μονάδες του Tσερνομπίλ!
Tα διλήμματα που τίθενται στον απλό πολίτη είναι πολλά και σύνθετα. Eνώ μέχρι τώρα άκουγε, ότι την πυρηνική ενέργεια στηρίζουν και υποστηρίζουν οι καπιταλιστικές χώρες (για λόγους ευνόητους) ανακαλύπτει έκπληκτος, ότι αποτελεί την υπ’ αριθμόν Ένα προτεραιότητα στις χώρες του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού»!
Aς δούμε πόσοι αντιδραστήρες λειτουργούν στα σοσιαλιστικά κράτη...
Πενήντα στη Σοβιετική Ένωση, 4 στη Bουλγαρία, 5 στην Tσεχοσλοβακία, 2 στην Oυγγαρία, 5 στην Aνατολική Γερμανία και 1 στη Γιουγκοσλαβία (που δεν αποκλείεται να έχει ήδη σταματήσει τη λειτουργία του).
Kαι στα καπιταλιστικά;
H Iταλία έχει 3, η Γαλλία... 40, οι HΠA 98, η Iαπωνία και η Aγγλία από 33, η Δυτική Γερμανία 18, η Σουηδία 12, το Bέλγιο 8 και ακολουθούν: Φινλανδία 4, Iσπανία 8, Eλβετία 5, Oλλανδία 2.
Aρκετοί αντιδραστήρες λειτουργούν σε χώρες σαν τη Nότια Kορέα, τη Nότια Aφρική, τη Φορμόζα και φυσικά τη Λαϊκή Kίνα.
Για να γίνει κατανοητό, πόσο εξαρτώνται μερικές απ’ αυτές τις χώρες από την πυρηνική ενέργεια αναφέρουμε μερικά ποσοστά που δίνει ο Δ.O.A.E.
H Γαλλία καλύπτει το 65% των ενεργειακών της αναγκών από τα πυρηνικά εργοστάσια, το Bέλγιο το 60, η Bρετανία το 19, η Bουλγαρία το... 32, η Tσεχοσλοβακία το 15, η Φινλανδία το 38, η Iσπανία το 24, η Eλβετία το 34, η Σουηδία το... 42, οι HΠA το 16, η Iαπωνία το 27, η Δυτική Γερμανία το 30, η Aνατολική Γερμανία το 12 και η Σοβιετική Ένωση το 11, για ν’ αναφέρουμε μόνο τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
O κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί στις οικονομίες των χωρών αυτών, αν «αύριο το πρωί» σταματήσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια.
Θα ξεσπάσει σίγουρα ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος καθώς τα κράτη θα στραφούν πάλι προς το πετρέλαιο (που όπως είναι γνωστό δε διατίθεται από φιλανθρωπικά ιδρύματα) και η ανθρωπότητα θα καταστραφεί από τη χρήση των πυρηνικών όπλων, την άλλη μεγάλη πληγή του πλανήτη.
Φυσικά, κάτι παρόμοιο αποκλείεται να συμβεί. Mόνο κάποιος που ζει στα σύννεφα ή που θέλει να βλέπει σαν πραγματικότητα αυτά που οραματίζεται θα περίμενε να αυτοκτονήσουν οικονομικά χώρες σαν τις HΠA, τη Σοβιετική Ένωση, την Iαπωνία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη... Bουλγαρία (θυμηθείτε: το 32% των ενεργειακών της αναγκών καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια).
Tότε θ’ αναρωτηθούμε, τι πρόκειται να συμβεί;
Θα θυσιαστούν οι λαοί στο βωμό της φτηνής ενέργειας;
Δε χρειάζεται να βλέπει κανείς τα πράγματα τόσο δραματικά. Πιστεύουμε, ότι το τρομερό ατύχημα στο Tσερνομπίλ θα θέσει σε κίνηση λειτουργίες, που μέχρι σήμερα δεν είχαν καν ανιχνευτεί από τις κυβερνήσεις και τους επιστήμονες των διαφόρων κρατών. Λειτουργίες που θα έχουν σαν στόχο να κάνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για να συνεχιστεί η οικονομική εξέλιξη και η επιστημονική έρευνα (δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα ευεργετικά αποτελέσματά της στην Iατρική και σε άλλες εφαρμογές) και να γίνει κάποτε πραγματικότητα το μεγάλο όνειρο των επιστημόνων για την πυρηνική σύντηξη, που θα επιτρέψει στους λαούς της Γης να λύσουν όλα τους τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των πολέμων.
Ποιος θα κάνει πόλεμο όταν η ενέργεια θα είναι τόσο άφθονη όσο τα νερά των ωκεανών και τόσο ασφαλής όσο ένα παιδικό παιχνίδι...
Aς τελειώσουμε όμως το υποθετικό μας σενάριο με δυο ακόμα παραδείγματα, που αφορούν άμεσα τη χώρα μας: της Tουρκίας και της Λιβύης.
Στα χέρια μου έχω ένα γράμμα της Kraftwerk Union με ημερομηνία 31 Iανουαρίου 1985 που περιέχει στοιχεία για το ένα από τα δύο πυρηνικά εργοστάσια, που σκοπεύει να κατασκευάσει η ¶γκυρα στο Aκούγιου κοντά στη Σελεύκεια (ή στη Mερσίνη).
Tο εργοστάσιο θα έχει πυρηνικό αντιδραστήρα 3 βρόχων, βαρέως ύδατος, συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 1049 MW του ίδιου τύπου μ’ εκείνον που η KWU έχει κατασκευάσει στο Goesgen της Eλβετίας. Tο συνολικό κόστος της επένδυσης είχε υπολογιστεί σε 3.3 εκατομμύρια DM. H χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από ένα κονσόρτσιουμ ευρωπαϊκών τραπεζών ενώ, το 30% του συνόλου των εργασιών θα το αναλάβουν τουρκικές εταιρείες.
Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια της «φίλης και γείτονος» χώρας περιλαμβάνει την κατασκευή έξι σταθμών στο «άμεσο να προβλεφθεί μέλλον» και πολλών άλλων αργότερα. Σαν πρώτη ύλη για τη λειτουργία των τουρκικών αντιδραστήρων θα χρησιμοποιηθεί το ουράνιο που βρίσκεται στα φωσφάτα της Tυνησίας και που η χώρα εισάγει σε χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο.
Oι οικονομικές, περιβαλλοντολογικές, πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις από μια πιθανή υλοποίηση αυτών των σχεδίων είναι βέβαια τεράστιες και αυτός είναι ίσως ο λόγος, που τον τελευταίο καιρό δεν ακούγονται πολλά πράγματα για το θέμα αυτό απ’ την ¶γκυρα. Tίποτα όμως δεν εμποδίζει μια στρατιωτική δικτατορία να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων της, ιδιαίτερα αν έχει τη βοήθεια ισχυρών κρατών στη δύση (Δυτική Γερμανία, Kαναδάς, Γαλλία) και αλλού (Πακιστάν, Λιβύη). H Iσλαμική Aτομική Bόμβα είναι κάτι που συζητείται ευρέως μεταξύ των στρατοκρατών των τριών χωρών. Aφήσαμε τελευταία τη Λιβύη... Όπως μας πληροφόρησε ανώτατος Σοβιετικός αξιωματούχος (με δήλωσή του που έγινε μετά το ατύχημα του Tσερνομπίλ) η EΣΣΔ σκοπεύει να βοηθήσει τον Kαντάφι ν’ αποκτήσει τον πρώτο του πυρηνικό αντιδραστήρα! Aν το υποθετικό μας σενάριο γίνει πραγματικότητα (και δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα γίνει) θα βρεθούμε σαν λαός στην αστεία και άκρως επικίνδυνη θέση να είμαστε... «και κερατάδες και ζημιωμένοι» αφού η χώρα μας θα έχει όλα τα μειονεκτήματα απ’ τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας (έτσι που θα είναι κυριολεκτικά ζωσμένη από πυρηνικά εργοστάσια) και κανένα από τα, έστω και αμφισβητήσιμα πλεονεκτήματά της. Aφήστε, που δεν αποκλείεται κάποιος μελλοντικός Oζάλ να κατασκευάσει και μια μικρή ατομική βόμβα γράφοντας εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιπυρηνικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Eλλάδα και τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Mα, θ’ αναρωτηθεί κανείς, είναι λόγος αυτός για ν’ ακολουθήσουμε κι εμείς το δρόμο των άλλων; Nα φτιάξουμε στη χώρα μας πυρηνικά εργοστάσια για ν’ αντιμετωπίσουμε τους Tούρκους ή τους Λίβυους, τους Pουμάνους ή τους Tσεχοσλοβάκους;
H άποψή μας είναι πως όχι. H Eλλάδα δε διαθέτει την απαραίτητη τεχνική υποδομή και το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό για να μπει στο λεγόμενο «ατομικό κλαμπ». Πέρα απ’ αυτό είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι αντιδραστήρες από τους σεισμούς. Mια βλάβη τύπου Tσερνομπίλ σ’ ένα ελληνικό πυρηνικό εργοστάσιο θα σήμαινε ίσως και το τέλος του έθνους.
Παραμένει όμως αμείλικτο το ερώτημα: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον αν συμβεί ένα ατύχημα στους αντιδραστήρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας ή σ’ εκείνους που σύντομα θα ξεπηδήσουν στις ακτές της Mεσογείου ακριβώς απέναντι απ’ τα ελληνικά νησιά;
Δε χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβει, ότι το ραδιενεργό νέφος θα χρειαστεί ελάχιστα λεπτά της ώρας παραπάνω για να διασχίσει την απόσταση Σελεύκειας-Aθήνας απ’ ότι θα χρειαζόταν για να διασχίσει την απόσταση από την -όποια- Kάρυστο μέχρι την υπόλοιπη χώρα.
Yπάρχει μια άποψη που λέει, ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί αν οι απλοί άνθρωποι σηκώσουν το ανάστημά τους και ζητήσουν μ’ ένα μαζικό αντιπυρηνικό κίνημα, να σταματήσει η κατασκευή νέων εργοστασίων και η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων.
Πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η άποψη; Kατά τη γνώμη μας, ελάχιστα. Kι αυτό γιατί, τα αντιπυρηνικά κινήματα μπορούν να λειτουργήσουν σε χώρες ελεύθερες, ευαίσθητες στις απαιτήσεις των πολιτών αλλά είναι ανήμπορα (και ανύπαρκτα) σε χώρες με συγκεντρωτικά ή στρατιωτικά καθεστώτα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, καμιά απολύτως διαδήλωση διαμαρτυρίας δεν έγινε στη Bουλγαρία, τη... Λιβύη ή την ίδια τη Σοβιετική Ένωση!
Tι γίνεται όμως με τις ήπιες μορφές ενέργειας... Eίναι σε θέση να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των λαών της Γης;
H απάντηση είναι πως όχι, τουλάχιστον με τα σημερινά τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα. H ηλιακή και αιολική ενέργεια για παράδειγμα μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μικρό τμήμα. H απόδοση των φωτοβολταϊκών επιφανειών δεν έχει φθάσει ακόμα στα επίπεδα, που θα επέτρεπαν τη βιομηχανική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Oι ανεμογεννήτριες απ’ την άλλη πλευρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σαν συστήματα υποστήριξης του κυρίως ηλεκτρικού δικτύου μιας χώρας αφού το κόστος των συστημάτων αποθήκευσης (συσσωρευτές κτλ.) είναι τεράστιο.
Δεν υπάρχει βέβαια καμιά αμφιβολία, ότι θα έλθει μια μέρα που η Tεχνολογία θα λύσει το πρόβλημα της φτηνής και αποδοτικής χρήσης της ηλιακής ενέργειας. Tα προγράμματα των Aμερικανών και των Σοβιετικών επιστημόνων για την τοποθέτηση σε τροχιά ηλιακών συλλεκτών (που θα στέλνουν την ενέργεια στη γη με τη μορφή μικροκυμάτων) είναι γνωστά αλλά και η πραγματοποίησή τους μακρινή (εδώ ίσως φανούν χρήσιμα τα διαστημικά πορθμεία!).
Mέχρι τότε, πολύ φοβόμαστε ότι η μοναδική λύση για τις σημερινές κοινωνίες θα παραμείνει η πυρηνική ενέργεια. Ήδη οι χώρες της EOK ψήφισαν «ναι» στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο και δεν υπάρχει, όπως ήδη σημειώσαμε, καμιά αμφιβολία για το δρόμο που θ’ ακολουθήσουν οι χώρες της Kομεκόν.
H μόνη πρακτική και ρεαλιστική προοπτική που διαγράφεται είναι αυτή που προωθείται από τους υπεύθυνους ηγέτες των δύο κόσμων και που λέει «ναι» στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας αλλά μέσα σ’ ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας, που τίποτα δε θα κρατιέται μυστικό, η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους και τα μέτρα αντιμετώπισης θα είναι άμεση και κατανοητή και, οι κανονισμοί ασφαλείας δε θα είναι απλά αυστηροί, αλλά δρακόντειοι. Kατά πόσο η πολιτική αυτή είναι σωστή κανείς δε γνωρίζει και μόνο το μέλλον θα το δείξει.
Kαι μ’ αυτές τις απαισιόδοξες αλλά όχι ονειρικές σκέψεις τελειώνουμε το Eν Λευκώ, που αυτόν το μήνα ήταν αφιερωμένο στη συμφωνία των ανθρώπων με το Διάβολο. O καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα._ K. K.